Vorige week stond er een artikel in de Leusder Krant, onder andere over wijkvereniging Ruige Veld – Hamersveld Oud. hieronder de volledige tekst! (red.)
‘Het begint bij een ontmoeting’
Wijkverenigingen versterken onderling contact
LEUSDEN Aan tafel met drie wijkverenigingen: Fleur de Velde Harsenhorst is oud-bestuurslid van Buurkracht Alandsbeek, Bernardien van Elst is secretaris van wijkvereniging Ruige Veld – Hamersveld Oud en Wouter van den Berg is voorzitter van wijkvereniging De Deel in Groenhouten – Hamershof Zuid. Samen vertellen ze over de kracht en het effect van hun verenigingen.
Ruby Beltman | Tjeplok
De Velde Harsenhorst was een van de initiatiefnemers van Buurkracht in 2014: ,,Ons doel was en is verbinding, elkaar beter kennen, weten te vinden en samen werken aan waar we als bewoners behoefte aan hebben. Om buurtinitiatieven mogelijk te maken, en dat is goed gelukt.’’ Wijkvereniging Ruige Veld – Hamersveld Oud bestaat nu zo’n vier jaar en is volgens Van Elst goed op dreef. Ook hier draait het om verbeteren van het onderlinge contact in de wijk door activiteiten te organiseren. Wijkvereniging De Deel is in 2023 gestart en zit nog volop in de pioniersfase, aldus Van den Berg.
VOOR IEDEREEN De drie wijkverenigingen zijn goed georganiseerd met een bestuur, werkgroepen, gastdames en -heren voor activiteiten en bijvoorbeeld contactpersonen in de wijk. Via informatieborden, een wijkkrant, website en social media weten bewoners wat er te doen is en houden ze onderling contact. De wijkactiviteiten zijn heel divers: van koffie-ochtenden, vrijdagmiddagborrels, bordspelavonden, bingo’s, aanschuifmaaltijden, wandelingen en lezingen tot exposities, excursies, pubquizen en een motorclub aan toe. Gemeen hebben ze dat het activiteiten zijn voor en door wijkbewoners. Van den Berg legt uit: ,,Voorwaarde is dat er voldoende animo is voor een activiteit: niet alleen bij de deelnemers, maar ook bij vrijwilligers om het te organiseren. Dat is een kwestie van uitproberen. Het bestuur kan soms een zetje geven, maar het zijn wijkbewoners die het moeten willen en ook doen.’’’
De activiteiten trekken hun eigen publiek. Van Elst: ,,Bij ons zijn het vooral ouderen, die deelnemen. Voor sommigen is de koffie-ochtend de enige ontmoeting met mensen in de buurt. Of één van de weinige activiteiten op loopafstand, die zij zelfstandig kunnen bereiken. Dat is heel waardevol.’’ Toch hebben niet alleen ouderen behoefte aan contact in de buurt. Bewoners in alle leeftijdsgroepen, onder wie nieuwkomers in de wijk, willen anderen ontmoeten en leren kennen. Dat vraagt om een gevarieerd aanbod van wijkactiviteiten.
EEN EIGEN PLEK Van Elst is een tikkeltje jaloers op de Wijkkamer van Buurkracht en het ontmoetingscentrum De Deel: ,,Omdat wij geen eigen ruimte hebben, zwerven we met onze activiteiten een beetje door de wijk. We zijn welkom bij MFC Atlas, de Marcuskerk en de Muziekschool. Dat zijn goede locaties, maar zijn niet ‘eigen’.’’ De Velde Harsenhorst snapt het gemis: ,,Met een eigen ruimte ben je meer herkenbaar en kun je een eigen plek, cultuur en sfeer creëren. Ook kun je makkelijker ideeën uit de buurt mogelijk maken.’’ Van den Berg: Inderdaad, zo wilde bij ons in de wijk een aantal ouderere, alleenstaande buurtbewoners Oudjaarsavond samen vieren, samen TV kijken en zo. Zij konden terecht in De Deel.’’ Hij vervolgt: ,,Ook kun je andere organisaties de ruimte geven voor hun activiteiten en zo het aanbod in de wijk vergroten. Daar hebben buurtbewoners ook wat aan. Een mooi voorbeeld daarvan is het mantelzorgcafé De Deelgenoten.’’
De Velde Harsenhorst: ,,Een wijkvereniging straalt iets uit, zet iets in gang en bewoners pikken dat op. Ze zien meer naar elkaar om. Voor buurtgenoten op leeftijd ontstaan bijvoorbeeld appgroepjes en schieten buren te hulp met boodschappen halen.’’ Een soort voorzorgcirkel dus. De Velde Harsenhorst vergelijkt het effect van de vereniging met een kind: ,,Je voedt het op, neemt het op de arm en op een gegeven moment maakt het kind zelf vriendjes.” Van den Berg herkent dat verbindende effect en geeft een voorbeeld. ,, Een vaste dame van de handwerkgroep brak haar heup en revalideerde in Nijkerk. Enkele dames uit haar groep kwamen haar daar bezoeken. Met andere woorden, mensen zoeken elkaar makkelijker op, ook buiten de wijkvereniging.

Tot slot een tip van De Velde Harsenhorst: ,,Verjong de wijkvereniging op tijd: door mensen van onder de veertig jaar in het bestuur en de werkgroepen op te nemen en door activiteiten te organiseren voor iedereen. Bij ons hebben de mensen van het eerste uur inmiddels het stokje overgedragen aan de volgende lichting. Daar zijn we heel blij mee.’’
Fleur de Velde Harsenhorst: ,,Wijkverenigingen zijn als enzymen: ze versnellen en versoepelen processen in de wijk.’’
Foto: Simon Kuyvenhoven, www.colorsofthejungle.com