Verklaring Straatnamen Hamersveld Oud

Onze wijken kennen een groot aantal straatnamen die niet direct te verklaren zijn. Hieronder is een opsomming van de meeste straatnamen in ’t Ruige Veld en Hamersveld Oud

Gegevens afkomstig uit het boekje “Leusden van de straat af gezien”. Uitgegeven in 1998 door Bekking & Blitz uitgevers bv uit Amersfoort.

Rb = raadsbesluit


Acacialaan (Rb. 23 september 1960)

Acacia (letterlijk: zonder boosheid, omdat de prikkels geen pijn veroorzaken) is de naam van een geslacht van meestal doornige peuldragende bomen met dubbelgeveerde bladeren. De echte acacia levert de Arabische gom, andere soorten leveren looistof of hebben vruchten waaruit een geneeskrachtig sap wordt geperst. Ook genoemd Robinia, naar de Fransman Robin die de boom uit Amerika importeerde.

Asschatterweg (Rb. 31 maart 1948)

Dit is de weg die van Hamersveld, via Asschat en Snorrenhoef naar Achterveld loopt. De betekenis moet worden gezocht in een waterscheiding tussen droge en natte gedeelten. In 1939 werd Asschat onder water gezet voor de landsverdediging. In 1940 en 1945 werd deze plaats zwaar getroffen door oorlogshandelingen en zowel boerderijen en burgerwoningen gingen door brand verloren. Kazematten, tankversperringen, loopgraven en een grote Duitse bunker zijn nu nog als tastbare herinneringen aanwezig. De “Heerlijkheid Asschat” vierde in 1997 haar 300-jarig bestaan, hoewel de titel in 1848 al werd afgeschaft.


Berkenlaan (Rb 23 september 1960)

Witte of gewone berk, Betula (alba), waarbij de gewone nog onderscheiden wordt in de zachte en ruwe berk. Bij deze boom valt vooral de witte bast op. Hij groeit het beste op zandgrond en verdraagt geen schaduw. Het hout wordt onder meer gebruikt voor meubels, maar is ook als brandhout zeer in trek.

De Biezenkamp (Rb. 28 september 1972)

Bij dit raadsbesluit werd de oorspronkelijk voorgenomen Platanenlaan (Rb. 23 september 1960) opgeheven. Biezen, behorend bij het plantengeslacht van de cyper-grassenfamilie, kennen we in verschillende soorten hoog opgroeiende, rietachtige gewassen aan de waterkant. Het wordt nog verwerkt in stoelmatting, vlechtwerk en dergelijke. Kamp is een weiland of veld. De Biezenkamp kan dus een verwijzing zijn naar de vroegere situatie op deze plek; een laaggelegen verwaarloosd stuk grond, waar taaie biezen de groei van grassen tegenwerkte.


Beukenhof

Onbekend


Eikenlaan (Rb 23 september 1960, aanvulling 21 april 1966)

Deze loofboom met korte, veernervige bladeren, die ook hier veelvuldig voorkomt, is belangrijk vanwege het hout. Het beste hout komt uit Slovenië en wordt gebruikt voor onder andere parketvloeren, meubels en de scheepsbouw. De bast bevat looistoffen die in de industrie gebruikt worden. Kurk komt van de bast van de kurkeik. Vooral de bouw van oorlogsvloten, zoals de Spaande Armada, heeft een grote aanslag gepleegd op de vroeger uitgestrekte eikenbossen. De eikenboom kan zeer oud worden: in Europa staan eiken van 1600 jaar oud.


Lindenlaan (Rb 21 april 1966)

Genoemd naar de fraaie, decoratieve boom, die in vroeger tijden in Europa in hoog aanzien stond. Hij kreeg vaak een plaats in het centrum van een dorp. Van de bladeren wordt geurige lindenbloesemthee gemaakt. Het hout is zacht en wordt voor houtsnijwerk gebruikt.


Lijsterbeslaan (Rb 23 september 1960 en 21 april 1966)

De oranje-rode vruchten van deze in Nederland veel voorkomende boomsoort (sorbus aucuparia) worden door lijsters gretig gegeten. De besjes werden vroeger bij het vangen van vogels als lokaas gebruikt.


Meidoornhof (Rb 21 april 1966)

De meidoorn, Crataegus, is een heesterachtige boom uit het plantengeslacht van de rozenfamilie. De bomen hebben doornige takken en zwaar geurende witte of rode bloesems. Ze groeien in bossen en heggen, maar worden ook wel als sierbomen gekweekt.

Ossensteegje (Rb 26 april 1984)

Van oudsher was dit een pad aan de Hamersveldseweg, ter hoogte van waar nu nr. 14 is.


Platanenlaan (Rb 31 maart 1983)

De naam is al gegeven bij Rb van 23 september 1960, maar werd in 1972 opgeheven bij de aanleg van de Biezenkamp, waarin de straat werd opgenomen. Thans is het de benaming voor het laantje dat op de plaats van de voormalige gemeentewerf werd aangelegd. De plataan is een vaak grote boom met brede kroon, handvormig gelobd blad en een grijsgroene bast die afschilfert. De stekelige vruchtenbolletjes hangen tot ver in de winter aan de kale takken. De boom wordt vooral aangeplant in lanen en parken en is goed bestand tegen vervuilde lucht.


Populierenlaan (Rb 23 september 1960)

Een plantengeslacht (Populus) van de wilgenfamilie. De bomen hebben zacht hout, dat veel door de klompenmaker wordt gebruikt. Bij de witte populier, of de abeel, zijn de bladeren aan de onderkant wit en viltachtig. De zwarte populier is een omstreeks 1865 ontstane bastaard, meestal mannelijk en heeft een lichte stam.


Prunuslaan (Rb 23 september 1960)

Prunus is de naam van een geslacht uit de familie der Roosachtigen. Ook bekend als sierheester en sierboom. Er zijn veel gekweekte soorten, als de pruimenboom, de Japanse kers en de perzik.


Vlierplein

Onbekend


Wilgenlaan (Rb 21 april 1966)

De wilg (Salix) is een loofboom met smalle, lancetvormige bladeren met korte bladsteel. De bloeiwijze is in katjes. Het hout, dat buigzaam en weinig duurzaam is, wordt gebruikt voor rijshout, zinkstukken, klompen en triplex. We kennen heel wat soorten wilgen, zoals de knotwilg, waterwilg, kruipwilg, treurwilg.

Zwarte weg (Met Rb. 31 maart 1948 bevestigd, maar al bekend voor 1818)

Men vindt vaker in de buitengebieden het begrip “zwart” in de wegaanduidingen terug, wellicht omdat het vaak op onverharde wegen duidde. De Zwarteweg liep vanaf het Gerechtshuis “de Zwarte Steegh” in Hamersveld naar Stoutenburg en is zeker één van de oudste verbindingswegen in de omgeving. De andere waren de Heiligenbergerweg en de huidige Burgemeester de Beaufortweg, welke geen openbare wegen waren. Van oudsher staat hier nog de boerderij, eertijds tapperij De Mossel, die ooit ook een uitspanning geherbergd heeft.

Scroll naar boven